Home Non-categorized Salonkulturens Endeligt

Salonkulturens Endeligt

175

Den halvunge Studiosus Krammer har stået i de lærdes vigtige kreds i halvanden time og passiaret med de fire øvrige. Kropssproget blandt dem drejer nu kompasnålen imod ham og han kommer med følgende begavede indlæg:

”En efterårsdag for længe siden blev jeg smittet af en sjælden sindssygdom af én som havde været i Charlottenlund og set hvordan man kravler på jorden i denne økonomisk evigt blomstrende forstad. Det begyndte at køre ud ad en tangent med min psykiske almentilstand og mit velbefindende tog turen ned til nul. Jeg var disponeret og vidste det godt. Efterhånden fik jeg viden om de teknikker, det sprog og den varme som er indlejret i psykiatrien og fik det langsomt bedre.”

Filonius Kok forsøger at overtage samtalen ved at bryde ind med et spørgsmål til den meget lille digter, Tænke Tam:

”Du må da mene tiden er ussel, siden du peger så meget på noget alle er i forvejen?”

”Min ven, der har altid været folk som pegede,” afparerer Krammer. ”Vi er hverken profeter eller helgener, vi er nogle hvor man virkelig tjener gysser. Vi er filosoffer, digtere, amatører, teologer, filibejser og flere digtere!”

Krammer nikker til sin kompagnon Mimse.

Værtinden Tyreblad støtter op om Studiosus:

”Du bevæger dig sandelig ganske langt, vil jeg sige, væk fra nutidens viden om psykiatri, ved at sige, at du ligefrem blev smittet af en der havde været i Charlottenlund.”

Studiosus:

”Behandlerne og patienterne bliver ikke smittet. Det er de halvnormale som bliver smittet. Psykisk sygdom smitter.”

Fru Tyreblad lyser op. Hendes kinder blusser. Mimse blegner. Samfundet har ligget oven på ham med sin alt for store glemte havelåge af dårlig viden, sagt dårlig. Han mærker hvordan halskraven smitter og snævrer ind. Han har båret omkring med en angst længere. En velbegrundet angst for at være sindssyg iblandet en almindelig angst for at dø uden for alvor at have spillet bowling.

Mimse er den mest åndeligt velformulerede, men vi vil ikke genoptrykke hans ord her, for kropssproget mangler. Blot vil vi her nævne at han får rykket havelågemetaforen frem i samtalen på en sådan måde at den aldrig bliver glemt.


(Artiklerne på The Other Newspaper er fiktive. Formålet med The Other Newspaper er at give offentligheden en ny, urovækkende og humoristisk spejling af den måde vi konsumerer nyheder på traditionelle medier og opslag på de sociale som får modtageren til at sætte spørgmålstegn ved om verden har brug for forandring og om man kan leve på nettet.)Pris per artikel-læsning: 1 krone. Den første er gratis. Pris per måned: 10 kroner. Indeværende måned er: Oktober. Der er 12 dage tilbage af måneden som har 31 dage. Det koster derfor 10 * 12/31 = 3,87 kroner at læse med i resten af denne måned. Tak, fordi du selv holder styr på det. Du kan rekvirere et regnskab over dine indbetalinger til højre ved at indtaste dit telefonnummer.