Home Non-categorized Læserbrev: Kan en kunstner sidde og blive helt underlig af mangel på...

Læserbrev: Kan en kunstner sidde og blive helt underlig af mangel på anerkendelse?

44

Fiffi Randsworth spørger:

Kan en kunstner sidde og blive helt underlig af mangel på anerkendelse? Jeg har kæmpet længe for at “tage lidt gas på det hele” med de ting jeg skriver. Er litteraturinderkredse ikke bare enormt snobbede?

Morten Hjerl-Hansen svarer:

Nej. Kunstnerisk anerkendelse varmer i tre dage og er vanedannende på den mest sørgelige måde. Arbejdet bærer lønnen i sig selv. Glem aldrig det.

Der var engang en mand der slap hvide mus løs på gulvet i Det Danske Akademi som en protest mod årets valg af modtager af Den Store Pris. Hvis han selv var blevet udpeget til denne ret stilfærdige og konstruktive forsamling af modne forfattere med masser af personlighed var han nok blevet lidt mere afslappet. Det er ikke til at vide.

Du skriver sjovt. Jeg vil bestemt mene at det du frembringer er litteratur.

Men vær vågen. Når man “tager lidt gas på det hele” erklærer man flere ting samtidig: 1. Dem der ikke “tager lidt gas på det hele” er selvhøjtidelige og ingen humor ejer. 2. Der er noget distanceret og dumt i at tro at man kan være “udenfor” det hele ret længe ad gangen.

Det med at hævde at andre ikke har humor er, sammen med at hævde at den anden ikke har haft lidelse inde på livet, en virkelig grov fejltagelse, en fornærmelse som kan være svær at tilgive.

Når det er sagt kan der sagtens være rigtigt at dansk litteratur er fuld af brister som hænger sammen med vores nationalkarakters knap så kønne sider.

En ven af mig sagde engang:

“Pas på din sjæl! Følgere og forfattere af dansk litteratur er fra gammel tid radikaliserede.”

Det kan der udmærket være noget rigtigt i.

Han sagde også:

“Dansk litteratur er en parade af elendige psykiatribrugere.”

Igen noget rigtigt i det, men det er ved at ændre sig.

Til slut vil jeg understrege: Humor er mere højstemt end de højstemteste højstemtheder. Der er en kedelig tendens helt fra gammel tid i dansk litteratur med at forbinde de tre ting alvor, skønhed og højstemthed. Humor anses for let stil som hverken er alvorlig, skøn eller højstemt. Det er forkert.

Kierkegaard pegede på et humoristisk stadie som ligger mellem det religiøse og det etiske. Vi er altså meget højt oppe på den åndelige skala når vi læser og ler. Lykke til.


(Artiklerne på The Other Newspaper er fiktive. Formålet med The Other Newspaper er at give offentligheden en ny, urovækkende og humoristisk spejling af den måde vi konsumerer nyheder på traditionelle medier og opslag på de sociale som får modtageren til at sætte spørgmålstegn ved om verden har brug for forandring og om man kan leve på nettet.)