Home Non-categorized Eksempel til efterfølgelse: Almost-Fake News

Eksempel til efterfølgelse: Almost-Fake News

19

Hvor vi end vender og drejer vores hoveder i det globale samfund er der manipulation. Manipulation defineret enten som 1. løgnagtig magtudøvelse (fx Claus Hjort der har sminket Venstre som et velfærdsparti), 2. demagogisk magtudøvelse (populistiske yuppieflippere som Trump), 3. ytringsnonsens-dybest-set-utilsigtet-magtudøvelse (reddit, trolls, fake news osv.), 4. fladpandet-influencer-magtudøvelse (livsstilblogs, mig-mig-mig blogs) eller alle fire typer samtidig.

Skuer vi bagud i historien er der talrige eksempler på manipulation af flere af de nævnte typer. Kigger vi ind i os selv er vi hele tiden bange for at sige noget der virker manipulerende. Giv nu samvittigheden lidt luft! Vi er alle syndere, ikke? Vi skal ikke bekymre os sådan. Der kan være nok af grunde til at kigge indad, men giv nu samvittigheden lidt luft. Der findes faktisk gode typer manipulation. En person A der elsker en person/et folk/en verden B og 1) afskyr de fire typer manipulation og 2) forstår dem med sit intellekt og 3) har en vis magt over B, har et stort råderum og en god mulighed for at blive en manipulator af den gode slags. På nettet. Med en hjemmeside der fanger mediernes interesse.

Alternativet er: Vejled og kæmp via kronikker, læserbreve, netkommentarer, demonstrationer, ministerspørgsmål, sagsanlæg?

Nej, kræft æde mig ikke vejledning for det har kommunikationsfolket og teknokratiet for længst ædt og gjort filosofisk suspekt og tandløs. Godhedens manipulation er det jeg er ude efter!

Eksempler?

Ingen. Vi har den gode Banksy, men han er en ukonstruktiv blærerøv der hæver sig op over det hele ved at stå udenfor. Vi har Pussy Riot. Kvalmende tam og uigennemtænkt parodi på godhedens manipulation.

Her er et bedre eksempel:

En hjemmeside der tilbyder ”en måneds personlig kærlighed via internettet” for den ublu pris af eksempelvis 10.000 kroner og 2. vedkender sig at være manipulerende, dvs. én stor hvid løgn der skal kaste lys over 1. et samfundsforhold (at folk spilder usigeligt meget tid med at lede efter kærlighed på nettet), 2. hvad godhedens manipulation er 3. hvad ond manipulation er, jfr. ovenfor.

Bingo!

Lortet kan oversættes direkte til en overskrift i medierne: ”Hjemmeside tilbyder en måneds personlig kærlighed via nettet til 10.000 kroner og vedkender sig at den lyver”. Det er faktisk lakmusprøven på om den godhedens manipulationsidé der kunne være tale om er gangbar i det hele taget: Om den er appetitlig for medierne og samtidig, og vigtigere, er udtryk for en væsentlig øjenåbner i læsernes/folkets opmærksomhed der kan bidrage til at forbedre verden en smule.

Ergo.

Ergo er jeg på jagt efter en ung iværksætter der gider føre pilotidéen ud i livet så folk derude kan få ”godhedens manipulation” ind i deres vokabular så samfundet kan blive lidt bedre og folk kan blive bedre til at navigere i livet, herunder deres digitale liv.

TODO

Registrer domænet 1monthoflove.com og se så at komme i gang.


(Artiklerne på The Other Newspaper er fiktive. Formålet med The Other Newspaper er at give offentligheden en ny, urovækkende og humoristisk spejling af den måde vi konsumerer nyheder på traditionelle medier og opslag på de sociale som får modtageren til at sætte spørgmålstegn ved om verden har brug for forandring og om man kan leve på nettet.)Pris per artikel-læsning: 1 krone. Den første er gratis. Pris per måned: 10 kroner. Indeværende måned er: September. Der er 13 dage tilbage af måneden som har 30 dage. Det koster derfor 10 * 13/30 = 4,33 kroner at læse med i resten af denne måned. Tak, fordi du selv holder styr på det.